Vergoeding Covid-19

Vergoeding Covid-19

Sinds 8 februari is onze dagopvang weer regulier geopend, maar is onze BSO helaas nog steeds alleen open voor noodopvang. We merken dat er nog vragen zijn rondom het betalen van de facturen en de vergoedingsregeling vanuit de overheid. Vandaar dat we de meest gestelde vragen even kort op een rij zetten met daarbij de antwoorden. Op de site van de Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/onderwijs-en-kinderopvang/ouders) en de Sociale Verzekeringsbank (https://www.svb.nl/nl/kinderopvang) kun je uitgebreidere informatie vinden over de vergoedingsregeling. Uiteraard mag je je vraag ook stellen aan onze Klantendesk. Wij helpen je graag!

 

Waarom moet ik mijn factuur blijven betalen ondanks dat de opvang gesloten was/is?

Om toeslag te ontvangen moet je de factuur van de opvang blijven betalen. Als je de factuur niet doorbetaald, vervalt voor de periode waar de factuur op ziet het recht op kinderopvangtoeslag. De toeslag wordt dan naar beneden bijgesteld en is de kans groot dat je de toeslag voor die maand geheel of gedeeltelijk terug moet betalen. Het betalen va de factuur is ook belangrijk voor de continuering van de opvang. Door je plaats aan te houden blijft je plaats gereserveerd en kun je direct starten als de opvang weer regulier geopend wordt. Daarnaast is het betalen van de factuur belangrijk voor het bestaansrecht van de organisatie.

 

Hoe is de vergoeding opgebouwd?

De vergoeding bestaat uit drie delen:

  1. Kinderopvangtoeslag: je blijft kinderopvangtoeslag ontvangen over de uren die geregistreerd staan bij Toeslagen.nl. Controleer deze dus goed, zodat je de juiste vergoeding ontvangt. Deze uren zijn ook bepalend voor de vergoeding die je ontvangt vanuit de Sociale Verzekeringsbank, zie deel 2.
  2. Vergoeding vanuit de Sociale Verzekeringsbank: Het verschil tussen de kinderopvangtoeslag en het door de overheid vastgestelde maximale vergoedingstarief ontvang je van de Sociale Verzekeringsbank.
  3. Vergoeding boven het vastgestelde vergoedingstarief: het gedeelte van het uurtarief wat boven het fiscale tarief is, ontvang je na de lockdown terug van Ons Kindbureau. Heb je gebruik gemaakt van de noodopvang na 25 januari 2021? Dan krijg je over de gebruikte noodopvanguren dit gedeelte niet terug.

 

Wanneer krijg ik de vergoeding uitbetaald?

  1. Kinderopvangtoeslag: deze vergoeding ontvang je maandelijks, tenzij je deze hebt stopgezet of de factuur niet betaald. Dan stopt deze vergoeding
  2. Vergoeding vanuit de Sociale Verzekeringsbank: deze wordt uitbetaald als de BSO weer opengaat. Zolang deze gesloten blijft, schuift de betaaldatum op. Dit geldt zowel voor de kinderopvang als voor de BSO. Je ontvangt een brief vanuit de Sociale Verzekeringsbank waarin staat hoeveel je krijgt en wanneer dit wordt uitbetaald
  3. Vergoeding boven het vastgestelde vergoedingstarief: dit gedeelte ontvang je vanuit Ons Kindbureau. De maanden december 2020 tot en met februari 2021 ontvang je middels een creditfactuur. Dit bedrag kan verrekend worden met eventuele openstaande betalingen.

 

Ik heb geen recht op kinderopvangtoeslag of maak gebruik van een subsidieregeling vanuit de gemeente. Krijg ik dan ook een vergoeding?

Jazeker! Hier is de regeling ‘tijdelijke tegemoetkomingsregeling kinderopvang zonder overheidsvergoeding’ (TTKZO). De hoogte van de vergoeding hangt af van het aantal kinderen, het aantal opvanguren en het maximumuurtarief dat geldt voor de soort opvang (dagopvang, buitenschoolse opvang). De overheid vergoedt het deel tot en met het maximumuurtarief. Vanaf half april vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank uitgebreide informatie over de regeling, wat de voorwaarden zijn en hoe het bedrag wordt berekend. Vanaf zaterdag 1 mei kun je op dezelfde website via “Mijn SVB” de vergoeding aanvragen. Hiervoor heb je een verklaring nodig welke door Ons Kindbureau moet worden ondertekend. Vanaf half april kun je deze bij ons aanvragen.

 

Hoe zit het met de extra aangevraagde (vakantie)opvang?

Heb je tijdens de sluiting extra (vakantie)opvang aangevraagd? Dan blijven deze uren staan. De extra gefactureerde uren kun je opgeven bij de Belastingdienst, zodat je hierover de kinderopvangtoeslag ontvangt. Wij betalen het gedeelte boven het vergoedingstarief aan je uit over deze uren. Heb je betaald met ruiltegoed of ingekochte vakantievoorraad? Dan blijft deze afschrijving staan. Deze uren zijn al eerder gefactureerd en hierover heb je destijds de kinderopvangtoeslag ontvangen en tijdens de sluiting van de opvang het gedeelte boven het vergoedingstarief.

Delen op social media
Gerelateerde items

Zonnetjesweek

Het is heerlijk om te genieten van de zon, maar de zon kan ook schadelijk zijn. Vooral voor jonge kinderen.…

Bekijk

BSO weer open vanaf 19 april!

BSO weer open vanaf maandag 19 april Op 13 april jl. heeft demissionair Premier Rutte aangekondigd dat de  buitenschoolse opvang…

Bekijk

Noodopvang BSO

De buitenschoolse opvang (BSO) blijft voorlopig nog gesloten.  Wat betekent dit voor jou? Noodopvang BSO De BSO blijft in ieder geval gesloten tot…

Bekijk